Hjemmelavet pasta uden pastamaskine

Hjemmelavet pasta uden pastamaskine – kan det virkelig lade sig gøre? Svaret er ja, det tager måske bare lidt længere tid, end hvis du anvender en pastamaskine. Hjemmelavet pasta bliver ikke nødvendigvis bedre end den ‘friske’ pasta du kan købe i butikkerne. Derimod er det lidt hyggeligt at lave sin egen pasta og glæden ved at producere egne fødevarer kan ikke rigtig beskrives.
Pasta er ikke bare pasta. Hver region, ja hver by eller næsten person i italien, har deres egen opskrift på pasta. F.eks. laves pasta i Syditalien typisk med durum-mel og vand, mens man i Norditalien, hvor man gerne vil have en lidt mere fed pasta, anvender æg i pastaen. Som tommelfinger regel anvender man 1 æg per 100 gram mel. Nogle steder anvender man dog mere æg, hvorved pastaen som resultat bliver lidt tungere.

 

 

 

Når man blander melet i den sammenpiskede  æggemasse, er det vigtig at blande melet i lidt efter lidt, så pastadejen forbliver fugtig. Fugtigheden er vigtig, når pastadejen senere skal trækkes/rulles ud. Da æg jo ikke bare er æg, men varierer i størrelser, skal man have fornemmelse for dejens konsistens. Derfor kan det være at du ikke altid skal bruge 100 gram mel til et æg. Hvis dejen skal være ekstra smidig, kan man evt. tilsætte lidt olivenolie. I italien er der ofte delte meninger om hvorvidt der skal olivenolie i pastaen eller ej.

 

Pastadejen æltes hårdt (i op til 15 min.), hvorefter den sættes til side i en skål overdækket med plastik-folie.

 

Skal pastaen bruges med det sammen sættes den til side ved stuetemperatur, skal den først bruges senere stilles den i køleskabet. Husk at tage den ud 30-45 minutter før den skal anvendes, så den får stuetemperatur før anvendelsen. Inden pastadejen anvendes æltes den let igennem, så fugten der er trængt frem til overfladen æltes ind i dejen igen. Rul dejen ud tyndt, ca. tykkelse som 5 stykker kopipapir stablet oven på hinanden. Lad dejen hvile i 5-10 min. evt. hængende over en stoleryg, så den tørrer let.

 

Skær den derefter ud med en skarp kniv til enten spaghetti, tagliatelle, fettuccine eller pappardelle. Alternativt kan du bruge en speciel trærulle som den du ser på billedet nedenfor. Du kan også standse den ud til ravioli, eller andre former som f.eks. muslingeskaller m.m.

 

 

Lad pastaen tørre igen i ca. 5 min på et viskestykke evt. over en stoleryg.

 

 

Kog den al dente i letsaltet vand 2-5 min.

 

 

Indlæg af samme kategori

Vi har masser af salat – også om sommeren!

Vi har masser af salat – også om sommeren!

Sommer er lig med salat. Kunsten er imidlertid ikke at så al salat på een gang i foråret, men derimod i mindre portioner med ca. 2-3 ugers mellemrum sommeren igennem, ellers risikerer man at drukne i salat eller hvad værre er, den står og rådner i køkkenhaven. Vi sår...

Vores ‘ørnenæb’ er blevet elektrisk!

Vores ‘ørnenæb’ er blevet elektrisk!

En gang imellem kan det kræve stærke armmuskler at bruge et ørnenæb. Men med STIHL's lille en-hånds sav GTA 26 er det slut. Vi har en del hasselbuske, som vi med jævne mellem skærer ned, og det kan være noget af en opgave når man tager fat med ørnenæbbet. Vi har...