Retten ‘Bøf Stroganoff’ eller ‘Oksekød Stroganov’ kommer oprindeligt fra rusland – på russisk hedder retten: ‘бефстроганов befstróganov’. Retten var fra starten en skål med sauterede stykker oksekød serveret i en sauce med smetana (creme fraiche). Fra midten af 1900 tallet blev den populær overalt i verden og findes i dag mange varianter med betydelig variation fra den originale opskrift. Her er en opskrift, som jeg fik den af min svigermor.

OPSKRIFT

Bøf Stroganoff i Stegeso
Denne ret fra midten af 1900 tallet er blevet populært overalt i verden og findes i dag i mange varianter med betydelig variation fra den originale opskrift. Her er en opskrift som jeg fik den af min svigermor.
Equipment
- Stegeso / Römertorpf
Ingredients
- 900 g Okseinderlår skåret i tern
- 500 g Champignon skåret i skiver eller i kvarte stykker
- 800 g Løg pillet og skåret i tynde både
- 5 Gulerødder skrællede, skåret i 5 cm stykker og derefter flækket på langs i kvarte stykker
- 2 kg Bagekartofler skrællede og skåret i grove tern
- 1 tsk Salt
- 3 dl Oksebouillon
- 1 lille ds Koncentreret tomat pure
- 2 spks Mælk – til kartoffelmosen
- ¼ l Creme fraiche – 18%
- Smør / flydende margarine
- Salt og Peber
Instructions
- Klargør grøntsagerne som anvist i ingredienslisten.
- Svits kødet i fedtstof i en stor fladbundet gryde.
- Til sæt løg og svampe og lad dem stege med i 1-2 min.
- Hæld hele blandingen op i stegesoen *) og tilsæt bouillon og tomatpuré.Læg låget på stegesoen og sæt den i en forvarmet ovn ved 220° C (alm varme) i ca 45 min.
- Læg kartoffelstykkerne i en gryde med letsaltet vand og kog dem til de er møre uden at de er udkogte. Hæld vandet fra (gem lidt vand i en skål) og mos kartoflerne med et håndmixer. Tilsæt lidt smør og 1-2 spks mælk for at få mosen lind. Tilsæt evt. lidt af kogevandet om nødvendigt. Læg låg på og stil mosen til side indtil servering.
- Tag stegesoen ud af oven after de 45 min og tilsæt creme fraichen og vend den forsigtigt i retten. Stil stegesoen på bordet sammen med kartoffelmosen.
Notes
Hvis du ikke har brugt din stegeso et stykke tid, skal du sætte den i koldt vand i en time før du bruger den for at undgå at den revner i den varme ovn!
At lave mad i en stegeso er fantastisk da retten tilbereder sig selv i ‘soen’, smagsstofferne forbliver i retten og så kan du tillige servere retten direkte fra ‘soen’ da den som ofte er meget dekorativ. Husk dog varmehansker når du løfter låget af.
Super god!