Valg af tomatplanter i 2015

Som sædvanlig køber vi vores tomater hos Gartneriet Toftgård i Vedskølle ved Køge. Det er et af landets førende gartnerier, når det gælder tomater og chili. Da vi beslutte ikke at have chili i drivhuset i år, fik vi plads til lidt flere tomater, hvilket betød, at vi kunne vælge nogle nye sorter i forhold til sidste år. Hvis du fulgte vores valg sidste år, vil du vide, at vi primært går efter de små cocktail, cherry- og blomme tomater, da vi synes at disse giver de mest kraftfulde smagsoplevelser. Her er hvad vi valgte:
 • Black Cherry Smukke harmoniske klaser af mørke cherrytomater. Farven er nærmest sort-violet. Til kokkesmagningen: Topkarakter blandt de sorte tomater! En meget sød tomat med aroma af blå vindrue.
 • Favorita En sikker vinder hvert år i drivhuset. Super pragtfuld rød cherrytomat med frugter i lange dobbelte klaser. Pragtfuld krydret og sød smag, nærmest chokoladeagtig. Kåret som bedst smagende tomat flere gange på Smagedage på Gartneri Toftegaard. Udbytte over middel.
 • Toftegårds Sweet Grape (ny i år) Erstatter Toftegaards Røde Cherry. Denne tomat er en ny og forbedret udgave! Tomaterne sidder i imponerende klaser, der minder om vindrueklaser. Vi har talt helt op til 80 tomater i en enkelt klase! Tomaten er syrlig-sød i smagen og har størrelse som en almindelig cherrytomat. Vi giver den vores varmeste anbefalinger.
 • Toftegårds miniblomme (ny i år) En meget lille blommetomat (dadel tomat), kun 3 cm lang. Særdeles koncentreret og suveræn i smagen. Aroma som figner, citrus og blomme. Rost til skyerne ved kokkesmagning p.g.a. fin sukker/syre balance og aroma. Lidt mere syrlig end cherry i smag men med blomme tomaternes mere knasende konsistens. Giver tomater helt hen til oktober.
 • Toftegårds Gule Cherry (ny i år) uper lækre gule cherrytomater på omkring 2-3 cm. Harmonisk smag, god sødme og syrebalance! Vindrue aroma. Rigtig spændende! Kan dyrkes på friland og i drivhus. Højt udbytte! Fin og frodig plante.
 • Rosada En dejlig lille rød blomme tomat eller daddeltomat med masser af smag. En fast tomat med let honning aroma. Kan både dyrkes i drivhus, men er også meget velegnet til friland! En rigtbærende og sund plante!
 • SunGold Altid et hit i vores drivhus.  En orange cherry tomat. Høj sødme og en helt speciel krydret og tæt smag. Meget dekorativ i drivhus, krukke på terrassen m.m. Den kraftigst smagende tomat vi til dato har haft.
 • Caprese Rød mini blomme (dadel tomat) med et meget højt udbytte på flergrenede store klaser. En meget sød og saftig tomat med en aroma af bla. gulerods sødme. Frugtkødet har en lækker sprødhed. Kan vokse ude og inde, og er meget dekorativ i krukke. En spændende tomat!
 • White Currant (ny i år) En såkaldt ribs tomat idet frugten er max. 1 cm i diameter. Aromaen er vindruer og friske svampe, hvilket giver en spændende smagsoplevelse. Planten er meget frodig med et fint og let løv. Man overraskes over den intense smag i en diskret udseende tomat.
 • Rosalita En rosa mini blomme (dadel tomat), 3 cm, perfekt til snack. Skallen er nærmest ikke eksisterende. Tomaten er meget sød med en blid aroma af kakao! Højt udbytte på en sund plante. En sort til både ude og inde. Også til krukke.
 • Piccolino (ny i år) Rød cocktail tomat med flotte regelmæssige klaser der inviterer til at smage. Meget fin afstemt smag med aroma af æble. Picolino er efter sigende meget velsmagende.

Ud over tomaterne købte vi endvidere 4 forskellige blomsterkarser, æblemynte, marrokansk mynte, ananas salvie, appelsinsalvie, samt almindelig salvie. Der blev også plads til en gul squash plante samt en græskar plante.

De resterende grøntsager forspirer vi selv.

Agurke-planterne venter vi traditionelt med til midt/sidst i maj, når vi har lidt lunere nætter, da agurkeplanterne gerne vil have natte temperaturer på en gode side af 10 grader.

Indlæg af samme kategori

Vi har masser af salat – også om sommeren!

Vi har masser af salat – også om sommeren!

Sommer er lig med salat. Kunsten er imidlertid ikke at så al salat på een gang i foråret, men derimod i mindre portioner med ca. 2-3 ugers mellemrum sommeren igennem, ellers risikerer man at drukne i salat eller hvad værre er, den står og rådner i køkkenhaven. Vi sår...

Vores ‘ørnenæb’ er blevet elektrisk!

Vores ‘ørnenæb’ er blevet elektrisk!

En gang imellem kan det kræve stærke armmuskler at bruge et ørnenæb. Men med STIHL's lille en-hånds sav GTA 26 er det slut. Vi har en del hasselbuske, som vi med jævne mellem skærer ned, og det kan være noget af en opgave når man tager fat med ørnenæbbet. Vi har...