Planlægning af produktionen i drivhuset

Igen i år planlægger vi at købe vores tomater og chili hos Gartneriet Toftgaard i Vedskølle ved Køge. På Gartneri Toftegård har de specialiseret sig i tomater og chili, men de har også alverdens krydderurter. På vores indkøbsliste har vi følgende planter:

TOMATER

 1. Black Cherry
  Den havde vi også sidste år. Den har smukke harmoniske klaser af mørke cherrytomater. Farven er nærmest sort-violet, en farve, der er super flot sammen med sorte oliven i sommersalaten. Det er en meget sød tomat med aroma af blå vindrue. Den købte vi to af.
 2. Favorita
  Også en cherrytomat med super pragtfulde rød cherrytomater med frugter i lange dobbelte klaser. En sikker vinder hvert år i drivhuset da den – ud over et stort udbytte tillige – har en pragtfuld krydret og sød smag, nærmest chokoladeagtig.
 3. Sungold
  Familiens favorit tomat i mange år. En orange cherrytomat med høj sødme og en helt speciel krydret og tæt smag. Og så er den meget dekorativ i drivhuset. Dem har vi altid to af.
 4. Toftegaards Sweet Grape
  Erstatter Toftegaards Røde Cherry. Denne tomat er en ny og forbedret udgave! Tomaterne sidder i imponerende klaser, der minder om vindrueklaser. Tomaten er syrlig-sød i smagen og har størrelse som en almindelig cherrytomat. En tomat vi måtte prøve, da den efter sigende også skulle give et enormt udbytte. Det bliver spændende at se, om det holder.
 5. White Sweet Cherry
  For at give lidt farvevariation valgte vi også en hvid/lys gul cherrytomat med navnet White Sweet Cherry! Det skulle være en meget sød tomat med aroma af appelsin. En anderledes tomat med en overraskende tæt smag. Sund plante med godt udbytte.
 6. Rosalita
  Har vi også haft før. Rosalita er en rosa mini blomme (dadel tomat), 3 cm, som er perfekt til snack. Skallen er nærmest ikke eksisterende. Tomaten har en meget sød smag med en blid aroma af kakao! Højt udbytte på en sund plante.
 7. Caprese 
  Er ny for os. Caprese er en rød mini blomme (dadel tomat) med et meget højt udbytte på flergrenede store klaser. Den skulle være en tomat med en meget sød og saftig smag med en aroma af bla. gulerods sødme. Frugtkødet har en lækker sprødhed.
 8. Ingrid
  Cherrytomat med imponerende lange klaser af røde tomater. Sød aromatisk smag af brændt figen. God eftersmag. Sprød skal. Lav revnetendens og godt udbytte. Planten er opkaldt efter den kunde, som efter 30 års dyrkning gav nogle frø til gartneriet. Vi har ikke haft denne sort før, men glæder os til at teste den i år.
 9. Goldita.
  Super gul cherry tomat med sød og lidt friskere krydret smag. Utrolig delikat med et pift af stjerneanis og hasselnød. Flergrenede flotte lange klaser og et flot udbytte over middel. Dekorativ både i drivhus og på terrassen. Denne er også ny for os i år.

 CHILI

Sidste år havde vi ingen chili, da høsten forrige år var så kæmpe stor, at vi stadig har chilipulver og chiligelé tilbage. Men I år skal vi dog have chili igen. Bare to planter. Jeg er dog den eneste i familien, der spiser chili. Valget faldt på:

 1. Aji Bolivian (styrke 7)
  En plante med 13 cm lange frugter – først grønne og siden røde. De store frugter er gode til madlavning. Den har en skøn frugtagtig smag og giver et stort udbytte. Planten bliver 70 cm. høj med let overhængende vækst. Trives bedst i drivhus. 
 2. Toftegaards Citron Chili, Cap. baccatum 
  Frugten er 7 cm lang. Først grøn med æblearoma, siden gul med citrus, solbær, nektarin aroma. Perfekt til fisk, skaldyr, grøntsager eller som syltet tilbehør m.m. Meget stærk men utrolig delikat. Højt udbytte og en frodig plante. 120 cm i en plantesæk og kun 50 cm i 5 liters krukke. En klar vinder igennem mange år! Fantastisk chili! Styrke 6.

KRYDDERURTER

Jeg plejer også at købe en del krydderurter, men da jeg jo allerede har købt oregano, alm. salvie samt rosmarin, skal jeg kun have nogle af de lidt mere specialiserede salvier nemlig: 

 1. Ananassalvie, ‘Scarlet Pineapple’, Salvia elegans
  En meget aromatisk plante med ananas-æble-duftende blade. Smagen af bladene er mild. Ananassalvie bliver 1-1,3 m høj. Den stammer oprindelig fra det mexicanske højland. Planten får røde blomster sidst på sommeren. Ananassalvie er ikke vinterfast, men den kan flyttes indendørs til overvintring. Her vil den fortsætte blomstring. ‘Golden Delicius’ er en særlig variant med gyldne blade. Er god til the, saft, madlavning og blomsterne er super at servere i isdesserter, drinks og salater. Jeg bruger den meget, når jeg serverer Carpaccio.
 2. Ferskensalvie, Salvia greggi 
  Er ny for os i år. Den har laksefarvede blomster med frugtduft! Smuk er den, Fersken salvien med 3 cm blade og en plante på cirka 60 cm i højden. Flerårig men tåler kun let frost, og god til krukke. Blomsterne bruges til salat mv..
 3. Solbærsalvie, Salvia microphylla var. microphylla
  En flot, flerårig busk, ca. 80 cm høj, hvor både blade og blomster dufter tydeligt af solbær. Solbærsalvie kan tåle lidt frost og kan med held komme igennem den danske vinter ved hjælp af overdækning. Den blomstrer med markant røde blomster i juni-juli, og løvet er let og elegant. Den er meget velegnet til dyrkning i krukke. Solbærsalvie er dekorativ i vindueskarmen, men overvintrer bedst i dvale lyst og køligt (frostfrit).

Sidstnævnte kommer dog på friland sammen med et par hornvioler, som vi bruger til pynt til desserter, bagværk samt i salater.

Det sidste der mangler i drivhuset er et par babyagurker. Dem køber vi først i slutningen af maj. Sjovt nok er det de sidste planter i drivhuset, men de første der giver høst, nemlig i slutningen af juni, afhængigt af vejret.

På gensyn, når vi har fået planterne hjem. 

Indlæg af samme kategori

Vi har masser af salat – også om sommeren!

Vi har masser af salat – også om sommeren!

Sommer er lig med salat. Kunsten er imidlertid ikke at så al salat på een gang i foråret, men derimod i mindre portioner med ca. 2-3 ugers mellemrum sommeren igennem, ellers risikerer man at drukne i salat eller hvad værre er, den står og rådner i køkkenhaven. Vi sår...

Vores ‘ørnenæb’ er blevet elektrisk!

Vores ‘ørnenæb’ er blevet elektrisk!

En gang imellem kan det kræve stærke armmuskler at bruge et ørnenæb. Men med STIHL's lille en-hånds sav GTA 26 er det slut. Vi har en del hasselbuske, som vi med jævne mellem skærer ned, og det kan være noget af en opgave når man tager fat med ørnenæbbet. Vi har...