haven i juni | Have til Bord

Haven i Juni

Juni – den første sommermåned. En måned der kan byde på lidt og hvert og hvor det hele eksploderer om ørene på haveejerne. Det er nu du skal hænge i for ikke at blive kvalt i ukrudt. men der er også andre gøremål:

GRÆSPLÆNEN

Sørg for at slå plænen en gang om ugen, men pas på ikke at klippe den for kort. 2-4 cm højde vil være passende. Har du ujævnheder i plænen kan du fjerne dem ved at lægge et toplag på bestående af 50% kompostgrus og 50% grus. Start med et 1-2 cm tykt lagt . Husk også at gødske græsplænen for at reducere risikoen for mos dannelse. Husk først at gødske når der er udsigt til regn, følg med i den lokale vejrudsigt. Så undgår du at svide græsset af.

HÆKKEN

Normalt siger man at løvfældende hække som tjørn,  bøgliguster og lærk først skal klippes til Skt. Hans. Men er du træt af at se på de strittende skud, kan du roligt klippe den endog i begyndelsen af juni. Har du derimod stedsegrønne hække/buske som f.eks. taks, buskbom og thuja bør du vente med at klippe dem til august-september.

Hvor ofte du skal klippe din hæk kan du læse <her>

FRUGTTRÆERNE

Det kan være en god ide at fjerne nye skud på frugttræerne. Gør du det koncentrerer du væksten til de blivende og frugtbærende skud og dermed i de endelige frugter. Hvis træet bærer mange frugter kan det også være en god ide at tynde ud i frugterne. Som tommelfingerregel siger man, at der skal være ca. en håndsbredde mellem frugterne så de får optimal plads til at vokse sig store.

RHODODENDRUN

Rhododendrun er de seneste år blevet meget populære. Had du rhododendrum er det en god ide at nippe de visne blomster af. Gør du det er der stor sandsynlighed for at der kommer kraftige skud og lige så mange blomster næste år. 

VIN

Vi har vin i vores drivhus. Her skal man huske, år der er afsat drueklaser, knibes skuddet over efter det andet blad efter klasen.

KARTOFFELPLANTERNE

Har du kartoffelplanter skal du huske at ‘hyppe’ jord op omkring planterne.  På den måde får du flere og ingen grønne kartofler. Husk de grønne kartofler er giftige og derfor usunde at spise.

UKRUDT

Vær over ukrudtet hvad end det er i haven, køkkenhaven eller andre havearealer. Normal siger man at hvis man holder ukrudtet nede indtil skt. hans skal du bruger mindre tid på ukrudt hen over resten af sommeren.

Lug ukrudt mindst en gang om ugen, så holder du det bedst nede. Fjern ukrudtet med hænderne eller brug alternativt en gravegreb eller cirkelhakke. HUSK at kan du få det op med rod, er det bedst.

Ellers bør du nyde have og specielt de lange lyse someraftener på terrassen. 

God fornøjelse

HUSKELISTEN FOR JUNI