Haven i December

Normalt er havearbejdet i december til at overse. Men i år det været et ekseptionelt varmt efterår og dermed har vi været langt mere i haven end normalt. Vi nyder stadig stadig æbler som vi har gemt  samt de mange grøntsager som gulerødder, rødbeder, spinat, bladbede og rosenkål som er tilbage. Efter en lang sæson er det tid til at nyde indelivet, gøre status over året og starte planlægning af, hvad der skal dyrkes næste år i køkkenhaven og drivhuset.

Er du lidt bagefter kan du stadig nå at komme på omgangshøjde inden vinter. Her har du en huske-/checkliste for december måned:

Haven

 • I dette efterår har det ikke blæst så meget som det plejer. Har du mange blade på græsplænen ligger de der sandsynligvis endnu. Det er en god idé at få dem revet sammen inden vinter. Læs hvorfor.
 • De sammenrevne blade kan du med fordel brug til at dække frostsarte planter/stauder med i stedet for at bruge grangrene eller vintermåtter. Hvis du vælger at bruge de visne blade, kan det være en god idé, at sikre dem med et grovmasket net, så de ikke blæser væk den første dag det blæser.
 • Hvis du vil plante nyt kan du stadig nå det. Så længe jorden ikke er frossen kan du stadig plante træer, buske og stauder.
 • Hvis du har mod på at formere ved hjælp af stiklinger kan du tage træagtige stiklinger af havens buske.Klip 15-30 cm lange, regulære kviste af de buske, du ønsker at formere. De klippes lige over, lige under en knopdannelse og med svag skrående snit foroven. Gode buske til formålet er stjernetop, kornel, sommerfuglebusk og syren. De afklipne stiklinger stikkes 2/3 i jorden med så og priklemuld i en kasse, der kan stå let beskyttet. En mistbænk er god til formålet. Hold stiklingerne fugtige i formeringskassen det første år, indtil de kan omplantes.
 • En del stauder som påskeklokker, primula, lupin og violfrøstjerner skal have kulde for at kunne spire. Derfor kan du med fordel så disse frø nu.
 • Har du et havebassin, så fjern nedfaldne blade. Hvis de får lov at ligge når frosten har sat ind og der er is på overfladen, vil gasserne fra forrådnelsen være til skade for dine fisk.
 • Vær god ved dyrene i haven. Giv både vand og foder til egern og fugle, men læg ikke foderet direkte på jorden da det så kan tiltrække mus og rotter.

Drivhuset

 • Har du ligesom os vin i drivhuset er det tid til vinterbeskæring. Fjern de små sideskud og lade hovedstammerne være. Nye skud, som evt. skal bevares, afkortes til en en tredjedel af længden. Fjern alt løs bark og pensl skud og stammer med en blanding af en tredjedel husholdningssprit og to tredjedele vand. Det dræber overvintrende insekter, svampesporer og insektæg.

Køkkenhaven

 • Alle vores krydderurter er stadig frodige. Hvis du har rigtig mange krydderurter kan du med fordel klippe dem tilbage og tørre dem til vinteren.
 • Fjern toppene på gulerødder, rødbeder, pastinak med mere, så undgår du sygdomme når de rådner. Dæk grøntsagerne med et tykt lag blade som sikres med et net, så er det nemt at hive grøntsagerne op vinteren igennem. Gør det samme med vinterporrerne.
 • Grav evt. din rosmarin op og plant den om og sæt den i drivhuset eller som vi, inde i stuen vinteren over da den ikke tåler hård frost.

Vedligehold dine haveredskaber

 • Tøm benzinen ud af dine motoriserede haveredskaber – hvis du ikke bruger miljøbenzin. Almindelig benzin har det med at fordampe hen over vinteren og blive ‘gammel’. Desuden kan opløsningsstofferne i benzinen tærre diverse pakninger og slager.
 • Har du en græsslåningsrobotter er det tid at tage den ind nu. Afmonter ladestationen og dæk ledningerne til med en plastikpose som lukkes med en strip. Rengør robotten og sæt den til ladning vinteren over. Giv den et sæt nye knive. Alternativt kan du lade den afhente af en forhandler som udover at give den et service inkl. opdatering af softwaren også tilbyder at opbevare den vinteren over. Læs mere om vinterservice her.
 • Rengør maskinerne iht. deres brugermanual og lad evt. en forhandler give dem et vintereftersyn hvis du da ikke ønsker at gøre det selv. Mange forhandlere tilbyder vintereftersyn til faste lave priser. Og det kan vise sig at være en god investering for så ved du at dine maskiner er klar til brug, når foråret sætter ind og de holder sandsynligvis også længere.
 • Rengør øvrige redskaber, reparer evt. skader/defekter og afslut med at give dem et tyndt lag olie.

Sluttelig, kommer sneen, så spar på saltet på gange og stier tæt på bede med planter. Planter er ikke glade for smeltevand med salt. Brug i stedet grus.

Vi ønsker alle vores besøgende en rigtig God Jul samt et Godt Nytår – på gensyn i det nye år.

MÅNEDENS HUSKELISTE

 • Riv blade væk fra græsplænen
 • Tøm blade fra havebassinet
 • Dæk frostsarte stauder med blade / fastgør med net
 • Former stiklinger
 • Du kan stadig plante sålænge jorden er frostfri
 • Vinterbeskær vinen i drivhuset
 • Fjern toppene fra de tilbageværende rodfrugter / dæk med blade så du kan høste selvom det er frost
 • Grav Rosmarin op og sæt den i potter i udestuen
 • Vedligehold dine haveredskaber og giv dine havemaskiner et vintereftersyn
 • Vær god ved dyrene / giv dem foder vinteren igennem
– bladene er væk fra både træer og plæne
– de frostsarte stauder er beskyttet med blade.
– køkkenhaven i december
– vinterafgrøden er faldet med frosten men
beskytter stadig mod frosten
– persillen blev svedet af den seneste nattefrost
– plænen er revet for blade. og muldvarperne begynder deres vinterterror.

Indlæg af samme kategori

Haven i Marts

Haven i Marts

Marts måned kan være drilsk. Det ser vi i år, hvor vinteren for alvor fik sit tag i Danmark. Så længe jordtemperaturen ikke er over 7 grader, sker der ingen vækst. Derfor er det bedste råd at have tålmodighed lidt endnu. Når frosten slipper sit tag og temperaturen...

Haven i Februar

Haven i Februar

Det har været en ualmindelig varm vinter i år. Og når vejret er til det, kribler det helt i fingrene for at komme i gang i haven. Men vi må væbne os med lidt tålmodighed og nyde erantis og vintergækker. Det er stadig begrænset hvad man kan fortage sig i haven men lidt...

Haven i Januar

Haven i Januar

Det kan være koldt og surt i haven her i januar. Det er dog også begrænset hvad man kan foretage sig i haven. Men der er stadig en del gøremål. Her er nogle af dem: HAVEN Husk at give fuglene foder. Køb evt. en parakitblanding - det kan småfuglene godt lide....